Maahanmuuttoa koskevat lait ovat ulkomaalaislaki, kotoutumislaki, vastaanottolaki, kansalaisuuslaki, säilöönottolaki ja soveltamisalalaki. Suomessa jo asuvien maahanmuuttajien syrjintää koskee yhdenvertaisuuslaki

Maahanmuuttoon liittyy myös muutamia Suomessa ratifioituja kansainvälisiä sopimuksia kuten Euroopan ihmisoikeussopimus, kidutuksen vastainen yleissopimus, lasten oikeuksien sopimus sekä Geneven pakolaissopimus.

Keskeiset lait 

Ulkomaalaislakia (301/2004) sovelletaan mm. ulkomaalaisen maahantuloon, maassa oleskeluun, työn tekoon ja maasta poistamiseen.

Vastaanottolakia (Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta, 746/2011) sovelletaan silloin, kun ulkomaalainen ilmoittaa hakevansa kansainvälistä suojelua Suomesta. Laki sisältää myös säädöksiä, jotka koskevat ihmiskaupan uhria ja ilman huoltajaa saapuneen alaikäisen edustajaa.

Kotoutumislaki (Laki kotoutumisen edistämisestä, 1386/2010) asettaa kunnille ja valtiolle velvollisuuksia edistää ulkomaalaisten kotoutumista ja osallisuutta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kansalaisuuslaki (359/2003) säätelee Suomen kansalaisuuden saamista, säilyttämistä ja menettämistä.

Säilöönottolaissa (Laki säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä, 116/2002) säädellään sitä, kuinka säilöön otettua on kohdeltava.

Soveltamisalalaki (Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta, 1573/1993) säätelee sitä, ketkä ulkomaalaiset ovat oikeutettuja esim. lapsilisiin, lastenhoidon tukiin, kansaneläkkeisiin tai muihin etuuksiin. 

Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) edistää ja turvaa yhdenvertaisuuden toteutumista ja tehostaa syrjityn oikeussuojaa. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että ihmisiä ei saa syrjiä henkilöön liittyvän syyn perusteella, esim. uskonnon, äidinkielen tai ihonvärin perusteella.

Näistä lajeista löytyy lisätietoa Finlex-palvelusta: ulkomaalaislaki, kotoutumislaki, vastaanottolaki, kansalaisuuslaki, säilöönottolaki, soveltamisalalaki ja yhdenvertaisuuslaki .

Euroopan unionin keskeinen lainsäädäntö

Tietoa Euroopan unionin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta sekä lainsäädännöstä löytyy Euroopan parlamentin sivuilta

Kansainväliseen suojeluun eli pakolaisuuteen ja turvapaikkaan liittyvät keskeiset asetukset ja direktiivit löytyvät Pakolaisneuvonta ry:n sivuilla.

Lisätietoa

Sisäministeriö: https://intermin.fi/maahanmuutto/lainsaadanto

http://www.kotouttaminen.fi/.

Maahanmuuttoviraston kotisivut.

Last modified: Thursday, 16 January 2020, 9:16 PM