Uraohjaus tukee työuralla ja opinnoissa
Mitä uraohjaus on?
Ketkä tekevät uraohjausta?
Uraohjausta tehdään hyvin monenlaisilla taustoilla ja eri työtehtävissä. Esimerkiksi te-toimistot, Ohjaamot, erilaiset hankkeet (kuten Vamos), oppilaitokset ja ammattiliitot tarjoavat uraohjausta asiakkailleen. Usein uraohjaus on vain yksi henkilön työtehtävistä. Esimerkiksi oppilaitoksissa uraohjausta voi tehdä erillinen uravalmentaja tai -ohjaaja, mutta yleisimmin sitä tekevät opinto-ohjaajat ja opettajat. Uraohjaukseen osallistuvat usein myös työpaikkaohjaajat, taitovalmentajat ja miksei myös muu oppilaitoksen henkilöstö.
Uraohjaus kuuluu usein olennaisena osana esimerkiksi ohjausalan opintoihin. Nykyisin uraohjausta voi opiskella myös uraohjauksen erikoistumiskoulutuksissa Itä-Suomen yliopistossa tai Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Opettajille ja opoille on lisäksi tarjolla paljon täydennyskoulutusta uraohjauksesta, eli lyhyempiä uraohjausvalmennuksia. Näitä järjestää esimerkiksi JAMK.
Millaisia menetelmiä uraohjauksessa käytetään?
Uraohjausta tehdään hyvin erilaisissa tilanteissa ja eri menetelmin. Uraohjausta on yhtä lailla intensiivinen, kahdenkeskinen parin tunnin ohjaus uratavoitteista kuin ohimennen käyty käytäväkeskustelu siitä, milten opiskelija koki juuri kokeillun työtehtävän.
Uraohjausta voidaan tehdä esim. näillä tavoilla:
- Henkilökohtaiset ohjauskeskustelut
- HOKS:n urasuunnitelma
- Työpajat (esim. työnhakutaidot)
- Vierailukäynnit, opintoretket
- Verkkomateriaali (esim. uratarinat)
- Uraohjaus ryhmässä (esim. ohjaus jatko-opinnoista)
- Yhteisten tutkinnon osien opetus - kontaktina tai verkossa
- Vertaisohjaus - esimerkiksi tutorit tai alumnitoiminta
- Tapahtumat (esim. avoimet ovet, rekrytointitapahtumat, urapäivät)
Oppilaitoksessa uraohjaus voi olla paitsi suunniteltua, myös spontaania. Myös kaikki käytävä-, työsali- ja kahvipöytäkeskustelut, jotka auttavat opiskelijaa tekemään työhön ja ammatiin liittyviä suunnanottoja ja valintoja, ovat uraohjausta.
Uraohjauksessa käytetään usein apuna erilaisia testejä, lomakkeita, piirtämistä, miellekarttoja tai vaikkapa luovaa kirjoittamista. Tältä verkkokurssilta löydät paljon uraohjauksen työkaluja.
Uraohjauksessa voidaan hyödyntää erilaisia urateorioita, jotka selittävät ohjauksen kohteena olevia ilmiöitä (esim. ammatinvalintaa tai urasiirtymän tekoa). Urateoriat voivat esim. tarkastella ammatillista kehittymistä elämänkaarella tai ammatinvalinnan suhdetta piirteisiin ja ihmistyyppeihin, etsiä sosiologisia tai kognitiivisia näkökulmia urasuunnitteluun tai korostaa suunniteltujen sattumien merkitystä uran muovautumiselle.
Jos urateoriat ja uraprosessit kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti katsoa uraohjauksen asiantuntijan, yliopistonlehtori Leena Penttisen videoluento uraohjauksesta. Video on tuotettu SometaDuuniin -hankkeessa.