Tukea opintojen suorittamiseen
Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot eli OPVA
Jos tutkinto-opiskelijan perustaidot eivät riitä opinnoissa selviämiseen ja tutkinnon suorittamiseen, hän voi osallistua opiskeluvalmiuksia tukeviin eli OPVA-opintoihin. OPVA-opintoihin voi osallistua enintään 6 kuukauden ajana, ja ne suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijan tarpeiden mukaan.
Erityinen tuki Salpauksessa
Salpauksessa tuen tarpeen määrittelystä vastaavat vastuuohjaaja, koulutusalan erva (erityisen tuen vastuuohjaaja) ja laaja-alainen erityisopettaja. He organisoivat yhdessä opettajien, taitovalmentajien, opinto-ohjaajien ja työpajojen toimijoiden kanssa tarvittavan tuen. Lisätietoa erityisestä tuesta löytyy OPH:n sivuilta.
Opinto-ohjaaja
tukee opiskelijaa opintojen kaikissa vaiheissa:
- antaa tukea opiskelun suunnitteluun, opiskelutaitojen kehittämiseen ja ammatilliseen suuntautumiseen
- avustaa henkilökohtaisen opetussuunnitelman laatimisessa
- järjestää ohjaustunnit ryhmille
- opastaa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa
- ohjaa valinnaisten opintojen valinnassa
- tukee valmistumista sekä työelämään tai jatko-opintoihin suuntautumista.
Oppimisstudiot ja erityisopettajat:
Opiskelija saa apua opintojensa suorittamiseen, mikäli hänellä on vaikeuksia opinnoissa. Tapaamisen voi sopia opiskelija tai myös vastuuopettaja, aineenopettaja, opo tai erva voivat ehdottaa tapaamista.
Oppiminen Salpauksen pajaympäristöissä:
Pulssi: Tuettua ja yksilöllistä ohjausta, kun tuntuu, etteivät opinnot etene. Opiskelijalle laaditaan yksilöllinen opiskelusuunnitelma, johon kartoitetaan puuttuvat opinnot ja tehdään suunnitelma opiskelusta. Hakeutuminen opon, kuraattorin, ammatillisen erityisopettajan tai ryhmänohjaajan kautta.
Pulssin paja: Opiskelija voi hankkia kädentaitojen osaamista tekniikan alalta. Paja tarjoaa yksilöllisen tuen opiskelijan oman alan ammatillisiin opintoihin, esim. harjoitustöiden tekemiseen. Pajalle voi tulla tekemään myös kädentaitoja kartuttavia opintoja minkä tahansa alan opiskelijana. Ne ovat vapaavalintaisia opintoja.
V.I.P.-paja tarjoaa innostavan ja rauhallisen oppimisympäristön, jossa opiskelija saa opintoihin tukea syrjäytymättä omasta opiskelijaryhmästä. Pajalle voi hakeutua ryhmänohjaajan, kuraattorin tai opinto-ohjaajan kautta.
Opinpaja (Heinola): Tarjoaa väliaikaista tukea opintoihin opiskelijalle, joka aikoo keskeyttää opintonsa tai haluaa saattaa keskeytyneet opinnot loppuun. Pajalle hakeudutaan ryhmänohjaajan, kuraattorin, opon tai oppilashuoltoryhmän kautta.
Pajaopinnot nuorten työpajoilla
Nuorten työpajoilla on mahdollista suorittaa ammatillisia opintoja, mikäli opiskelijan opettaja ja Salpauksen vastuuhenkilö arvioivat opiskelijan hyötyvän työvaltaisesta oppimisesta. Kesto vaihtelee noin kuukaudesta puoleen vuoteen. Tavoitteena on, että opiskelija palaa normaalimuotoisen opiskelun pariin tai valmistuu pajalta. Nuorten työpajat: Sisustamo (Sisustus, Verhoomo, Ompelu&tuunaus), Draamapaja, Mediapaja, Autopaja, Puu- ja pintakäsittelypaja, Reppupaja, Uusi paja, Lounaskahvilapaja.
VALMA-koulutus
Jos opiskelija keskeyttää opintonsa, voi VALMA-koulutus mahdollisesti tarjota tukea.
Henkilökohtainen avustaja sosiaalitoimen kautta
Oman kunnan sosiaalitoimi voi myöntää henkilökohtaista apua vaikeavammaiselle henkilölle. Vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen ihmisen apua.