Tukea oppilaitoksen ulkopuolelta
Lastensuojelu
Koulutuksen järjestäjä on velvollinen salassapitosäännösten estämättä viipymättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä. (Laki lastensuojelusta) Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti PHHYKYN sivuilta. Kiireellisissä lastensuojeluasioissa tulee soittaa lastensuojelun päivystysnumeroon, joka löytyy PHHYKYN sivuilta. Heinolassa lastensuojelusta vastaa Heinolan kaupunki.Tukea arjen haasteisiin
Starttivalmennus
Starttivalmennuksessa harjoitellaan arkielämän taitoja ja asiointia virastoissa sekä tutustutaan erilaisiin tehtäviin työpaikoilla. Starttivalmennuksesta saa myös tukea ja ohjausta työ- ja koulutuspaikkojen läpikäymiseen. Starttivalmennus on suunnattu pääsääntöisesti 15–25-vuotiaille lahtelaisille nuorille ja se toimii non-stop-periaatteella, eli aloittaminen onnistuu milloin vain. Valmennusjakson pituus vaihtelee muutamasta päivästä useisiin kuukausiin. Jakson alussa jokaiselle tehdään yksilöllinen suunnitelma ja asetetaan omaan elämään liittyviä henkilökohtaisia tavoitteita.
Heinola, Orimattila
Etsivä nuorisotyö Etsivä nuorisotyö auttaa, jos nuori (16 - 29 ) tarvitsee apua ja tukea virasto- ja lomakeviidakkoon. Etsivät auttavat ratkaisemaan esimerkiksi asumisen, kouluttautumisen, toimeentulon tai työllistymisen pulmia.
Asikkala, Heinola, Hollola, Orimattila
Tukea jaksamiseen ja päihteiden käyttöön liittyviin asioihin
Nuorten tukipalvelut, Domino antaa tukea mielen hyvinvointiin, kriisitilanteeseen, pahaan oloon, jaksamiseen, arjen sujumiseen tai päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Domino on tarkoitettu 15–25-vuotiaille lahtelaisille nuorille. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta eikä lähetettä tarvita. Dominon sivuilta löytyy myös suorat linkit Mielenterveystalo.fi sivustolle sekä eri haastavissa elämäntilanteissa tukea tarjoaviin auttaviin puhelinnumeroihin.
Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta Polku
Polku tarjoaa ohjausta ja neuvontaa erilaisissa sosiaalihuollon palvelutarpeissa. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi asioissa, jotka liittyvät arjessa selviytymisen, asumiseen, liikkumiseen, mielenterveyteen, päihteisiin, lähisuhdeväkivaltaan tai vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Lapsiperheille neuvonta tarjoaa tietoa palveluista sekä kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi apua saa myös äkillisiin kriisitilanteisiin sekä sairaudesta ja vammasta aiheutuviin tuen tarpeisiin. Polku palvelee puhelimessa, chatissa tai ilman ajanvarausta Lahden kaupunginsairaalan tiloissa. Sosiaaliohjaajalle voi varata myös tapaamisajan.
Lahden seudun kriisikeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille päijäthämäläisille. Keskusteluapua voi saada kasvokkain, ryhmässä tai soittamalla Suomen Mielenterveys ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen. Tukea voi saada erilaisissa elämäntilannekriiseissä:
- parisuhde- tai perheongelmat
- arkielämän huolet ja stressi
- menetykset, joihin ei liity traumaattisia kokemuksia
- opiskelun tai työelämän ongelmat
- muut vaikeat elämäntilanteet
Alueelliset nuorisopsykiatriset palvelut
- Sihti on nuorten mielenterveyspalveluiden matalan kynnyksen arviointiyksikkö, palvelee niitä 13-18-vuotiaita nuoria, joilla ei ole hoitosuhdetta muualla.
- Nuorisopsykiatrian poliklinikalla tehdään vaativia tutkimuksia ja hoitoja sekä annetaan konsultaatioapua ja tehdään verkostoyhteistyötä koulutoimen, sosiaalitoimen, perheneuvolan ja perusterveydenhuollon kanssa. Palvelut on tarkoitettu 13-17-vuotiaille.
Päihdepalvelut
Päihteiden käytön ongelmiin haetaan apua esimerkiksi omalta terveysasemalta tai sosiaalitoimistosta. Päihdepäivystys toimii ilman ajanvarausta Lahden kaupunginsairaalassa.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut ja kriisityö Heinolassa.
Mente (entinen Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö) tukee palveluillaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien toipumista ja oman elämän haltuunottoa. Tavoitteena on lisätä palvelujen käyttäjän elämän ja arjen hallintaa, toimintamahdollisuuksia sekä osallisuutta.
Lahden Klubitalo on paikka jokaiselle, joka kokee tarvitsevansa tukea omassa hyvinvoinnissaan ja mielenterveysongelmista toipumisessa. Lahden klubitalolla on erilaisia pajoja ja toimintayksiköitä. Lisäksi Klubitalo voi tukea yksilöllisesti opinnoissa, työnhaussa, työ- ja työkokeilu- sekä harjoittelupaikkojen haussa. Klubitalolla on myös oma tuetun työllistymisen muoto, siirtymätyö. Klubitalo järjestää myös tuettua työtä, jolloin työn tukena on työhönvalmentaja.
Apua oppimiseen
Lahden seudun erilaiset oppijat ry:n tavoitteena on auttaa lukemis- ja/tai kirjoittamisvaikeuksisia (lukivaikeus) henkilöitä ratkaisemaan lukivaikeuden tuomia haasteita, antaa tietoa lukivaikeudesta asianomaisille ja viranomaisille sekä järjestää koulutus- ja virkistystilaisuuksia.
Tukea kiusaamistilanteissa
Kiusaamisasioiden tuki ja neuvontakeskus Valopilkku tukee kiusattujen lasten vanhempia sekä entisiä että parhaillaan kiusaamista kokevia. Keskusteluapua ja tietoa kaikkiin kiusaamiseen liittyviin asioihin annetaan tarjotaan nuorille, aikuisille ja perheille. Valopilkku tarjoaa ilmaista kiusaamisen jälkihoidon ja matalan kynnyksen tukea kiusaamista kokeneille ihmisille. Tuki perustuu ensisijaisesti vertaisuuteen ja tukiryhmiä on eri ikäisille kiusatuille. Tukea tarjotaan puhelimitse, netin kautta tai yksilötapaamisissa. Toimintaa koordinoi Harjulan Setlementti ry Lahdessa.
Vammaispalvelu
Mikäli opiskelijalla on tuen tarvetta vammaisuudesta johtuen, katso lisätietoa PHHYKY:n tai Heinolan kaupungin sivuilta.
Yhteistyö poliisin kanssa
Poliisin toimialaan liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Ankkuri-tiimiin (esim. varhainen puuttuminen alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen, nopea puuttuminen lähisuhde-, perheväkivaltaan ja ohjaaminen avun/ tuen piiriin, sosiaalisen turvallisuuden lisääminen jalkautumalla nuorten pariin). Tiimin jäsenten kanssa voi sopia myös henkilökohtaisen tapaamisajan.
Tukea työllistymiseen
Ohjaamo tarjoaa alle 30-vuotiaille lahtelaisille maksutonta ohjausta työllistymiseen, opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitteluun Lahden keskustassa. Ohjaamoon voi tulla ilman ajanvarausta. Sinne voi myös sopia vierailun opiskelijaryhmän kanssa.
Vauhdittamo on 30 vuotta täyttäneille lahtelaisille työnhakijoille suunnattu palvelupiste, jossa työnantajat ja työtä hakevat pääsevät kohtaamaan toisensa. Vauhdittamoon voi mennä myös ilman ajanvarausta ja siellä saa apua mm. työnhaussa. Lisäksi Vauhdittamo järjestää mm. rekrytointitapahtumia ja räätälöityjä ratkaisuja asiakkaille.
Muiden kuntien työllistämispalvelut
Hollolan työllisyyspalvelut, Orimattilan Ola Duuni,
Neuvontaa maahanmuuttoon liittyvissä asioissa
Alueellinen integraatiopiste Alipi tarjoaa maahanmuuttoon liittyviä ohjaus-, neuvonta-, ja asiantuntijapalveluja mm. alueen maahanmuuttajille, viranomaisille, työnantajille ja järjestöille ja muille tahoille, jotka tarvitsevat lisätietoa tai konsultaatiopalveluja maahanmuuttoon liittyvissä asioissa. Palvelupiste sijaitsee Lahden keskustassa.