OPI-kurssit

Kenelle
OPI-kurssit on tarkoitettu ammatillista perustutkintoa tai lukio-opintoja suorittaville, 16–29 -vuotiaille nuorille, joilla on masennus- tai ahdistushäiriöitä ja opinnot ovat sen takia pitkittymässä tai uhkaavat keskeytyä. Kurssien osanottajat valitaan niistä 25 oppilaitoksesta, joiden kanssa Kela on tehnyt yhteistyösopimuksen kurssien toteutuksesta. Jokaiselle oppilaitokselle on tarjouskilpailussa hankittu palveluntuottajakumppani. Kurssit toteutetaan oppilaitosten ja palveluntuottajien yhteistyönä.

OPI-kursseille valitaan kuntoutujia,

  • joilla on diagnosoitu masennus- tai ahdistuneisuushäiriö
  • joiden opinnot uhkaavat pitkittyä tai keskeytyä
  • joilla on hankaluuksia sosiaalisissa tai oppimistilanteissa

Kela voi myöntää OPI-kurssin tukitoimenpiteenä myös lakisääteistä ammatillista kuntoutusta tai nuoren kuntoutusrahaa saavalle silloin kun se on kuntoutujan kokonaistilanteen kannalta perusteltua.

Tavoitteet
OPI-kurssilla nuori saa tukea opinnoissa etenemiseen ja apua mielenterveysoireisiin. Opiskelu- ja toimintakyvyn turvaamisen ja parantamisen lisäksi kurssien tavoitteena on:

  • rohkaista ja tukea nuorta huolehtimaan omasta arjesta ja elämästä
  • tukea opiskelusta selviytymistä
  •  rohkaista ja tukea hoito- ja tukipalvelujen käyttöön
  • vahvistaa toimintakykyä ja elämänhallintaa

Hakeminen
OPI-kursseilla on esivalinta. Opiskelija itse tai oppilaitoksen yhdyshenkilö lähettää hakemuksen liitteineen kuntoutuksen palveluntuottajalle. Palveluntuottaja tekee esivalinnan ja lähettää hakemuksen nimetylle Kelan yhdyshenkilölle päätöksentekoa varten.
Palveluntuottajan ja oppilaitoksen välisessä toimeenpanosopimuksessa on määritelty molemmille osapuolille tehtäviä, joiden tarkoituksena on helpottaa opiskelijan hakeutumista OPI-kurssille. Palveluntuottaja järjestää kuntoutuksesta kiinnostuneille opiskelijoille tutustumiskäyntejä ja infotilaisuuksia. Oppilas voi keskustella kurssille hakeutumisesta oman oppilaitoksen OPI-yhdyshenkilön kanssa tai ottaa suoraan yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hoitotahoon.
Opiskelija täyttää kurssia hakiessaan lomakkeen KU 132. Liitteeksi tarvitaan B-lääkärinlausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta ilmenee sairaus, suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet.
Tietoa OPI-kuntoutuksesta
https://elamassa.fi/terveys/opi-kurssin-avulla-eroon-jannittamisesta/
Esite OPI-koulutuksesta (Esitteeseen ei ole päivitetty uusimpia tietoja.)

Yhteyshenkilö Salpauksessa: Palveluohjaaja Sanna Tuomainen
Coronarian OPI-kurssit


NUOTTI-valmennus

NUOTTI-valmennus on 16-29 vuotiaille nuorille tarkoitettua matalan kynnyksen nuoren ammatillista kuntoutusta (KKRL 7a§). NUOTTI-valmennusta voi hakea ilman lääkärinlausuntoa ja hakemusta.
NUOTTI-valmennus on tarkoitettu nuorille, joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Heikentyminen jollain toimintakyvyn osa-alueella estää tai rajoittaa nuoren tulevaisuuden suunnittelua tai opiskelemaan tai työelämään pääsyä tai estää nuorta jatkamasta opintojaan.  
NUOTTI-valmennuksen tavoitteena on saada nuori kiinnostumaan elämäntilanteestaan, taidoistaan, vahvuuksistaan ja tulevaisuuden suunnittelusta sekä opiskeluun tai työelämään suuntautumisesta.

Toteutus
Nuori saa tuekseen henkilökohtaisen valmentajan, jonka hän voi valita Kelan kanssa sopimuksen tehneistä palveluntuottajista.
NUOTTI-valmennus suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti. Se sisältää enintään 20 x 60 minuutin tapaamista enintään 5 kk aikana.  Tapaamiset toteutetaan pääasiassa nuoren arkiympäristössä.
Tapaamisiin voi nuoren ja valmentajan lisäksi osallistua myös nuoren verkostoa, kuten läheisiä tai muita nuoren kanssa työskenteleviä tahoja. Valmentaja pitää yhteyttä nuoreen ja tarpeen mukaan hänen verkostoonsa myös tapaamisten välillä.
NUOTTI-valmennus on nuorelle maksuton. Nuori voi saada kuntoutusrahaa NUOTTI-valmennuksen ajan.

Hakeminen
Nuori tai hänen kanssaan työskentelevä taho voi ottaa yhteyttä Kelaan, jossa asia ohjataan kuntoutuksen asiantuntijalle.
https://www.kela.fi/nuottivalmennus
https://www.kela.fi/documents/10180/9587577/Kela_nuotti_esite_verkko.pdf/49044f0c-0a91-46c3-b073-c67df6a5f030


NUPPU, ITU

Opiskelija voi hakea Nuppu-kurssille, jos hänellä on todettu lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Kurssi on avomuotoinen ja siihen sisältyy 1 ryhmämuotoinen kuntoutuspäivä, 5–7 yksilöllistä käyntikertaa ja 10 ryhmämuotoista käyntikertaa.

Opiskelija voi hakea Itu-kurssille, jos hänellä on todettu keskivaikea tai vaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Kurssi kestää yhteensä 15 vuorokautta, ja se toteutetaan vähintään 3 jaksossa 12 kuukauden aikana.

https://elamassa.fi/opiskelu/nuoren-elama-solmussa-apua-kuntoutuskurssista/


Viimeksi muutettu: maanantaina 12. lokakuuta 2020, 15.43