Aiheen kuvaus





    • Moni ammatilliseen koulutukseen hakeutuva saa ohjausta ns. lähettävältä taholta, esimerkiksi peruskoulun opinto-ohjaajalta, uravalmennuksesta tai Ohjaamon koulutusneuvonnasta. Lähettävien tahojen kanssa tehtävä yhteistyö onkin todella tärkeää ammatillisille oppilaitoksille. Esimerkiksi erilaiset opoinfot, uutiskirjeet, ohjaushenkilöstölle kohdistettu tieto oppilaitoksen nettisivuilla ja laadukas esittelymateriaali auttavat lähettäviä tahoja tukemaan asiakkaitaan koulutusasioissa.

      Markkinoinnin lisäksi ammatillisen oppilaitoksen kannattaa tarjota hakijoille myös uraohjausta, sillä huonosti harkittu koulutusvalinta johtaa helposti opintojen keskeytymiseen tai muihin mutkiin matkassa. On sekä hakijan että oppilaitoksen etu, että hakija hakeutuu sellaiseen koulutukseen, jonka hän pystyy suorittamaan loppuun ja joka auttaa häntä pääsemään uratavoitteisiinsa. 

      Hakeutumisvaiheen uraohjausta tehdään Salpauksessa hakutoimistossa, Ohjauspiste Suunnassa sekä erilaisissa opiskelijoiden valintatilanteissa (mm. jatkuva haku, pääsy- ja soveltuvuuskokeet) sekä koulutuksen markkinointitilanteissa.

      Hakeutumisvaiheen uraohjaus sisältää:  

      • Koulutustarjonnan yleinen esittely: mitä kaikkea on tarjolla, mitä koulutukset sisältävät, toteutustavat, vaatimukset opiskelijoille, hakeminen, uramahdollisuudet jne. 

      • Hakijan omien tavoitteiden, suunnitelmien ja elämäntilanteen kartoittaminenmitä hän tavoittelee ja mikä on mahdollista 

      • Hakijan urasuunnitelmaan sopivan koulutuksen ja kouluttautumismuodon etsiminen (myös rahoitusmuoto) tai muihin palveluihin ohjaaminen 

      • Alustava osaamisen tunnistaminen: kartoitetaan hakijan koulutus- ja työhistoriaa ja pohditaan, miten niitä voisi hyödyntää tulevissa opinnoissa  



    • Hakijoiden ohjaus keskitetty Ohjauspiste Suuntaan 

      Salpauksessa toimii Ohjauspiste Suunta, joka palvelee ammatilliseen koulutukseen hakeutuvia, hakeutuvien nuorten huoltajia sekä opetus- ja ohjaushenkilöstöä Salpauksen sisällä ja ulkopuolella.