Aiheen kuvaus



    • Kuva, joka sisältää kohteen ruokaKuvaus luotu automaattisesti

      Uraohjauksen avulla kannustat pitämään osaamisesta huolta valmistumisen jälkeenkin
      Monet uraohjauksen teoriat korostavat jatkuvan oppimisen merkitystä. Ohjaustilanteissa onkin hyvä tuoda esille, kuinka tärkeää on pitää oman osaamisensa kehittämisestä huolta myös valmistumisen jälkeen. Jatkuvan oppimisen merkitys on yksilön työuran kannalta oikeasti merkittävää. Se on samalla myös koko yhteiskuntaamme koskettava ilmiö. Jatkuvalla oppimisella vastataan tarpeeseen kehittää ja uudistaa osaamistamme työuran ja elämänkulun eri vaiheissa. Siksi  kannustaminen osaamisen kehittämiseen on tärkeää!

      Opiskelijan kanssa voi aloittaa keskustelun  uraohjauksen näkökulmasta esimerkiksi seuraavista kysymyksistä: 

      1. Minkälaisena opiskelija näkee tulevaisuutensa valmistumisen jälkeen? 
      2. Onko hänellä jo olemassa suunnitelmia tulevaisuuden varalle ja millä tavoin omaa ammattia sekä osaamista voisi tulevaisuudessa hyödyntää? 
      3. Onko työelämään siirtyminen se ensisijainen tavoite vai mahdolliset jatko-opinnot?
      4. Kannattaa myös ottaa puheeksi, onko opiskelija jo suunnitellut omia jatko-opintojaan ja onko hänellä riittävästi tietoja ja taitoja tätä suunnittelutyötä varten. 


    • Yleinen jatko-opintokelpoisuus ja oman alan jatko-opintopoluista kertominen
      Seuraavassa on kootusti tietoa yleisestä jatko-opintokelpoisuudesta ja erilaisista poluista jatko-opintoihin. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää ohjauksessa näitä havainnollisia jatko-opintopolkukuvauksia, joita löytyy ihan jokaisesta Salpauksen perustutkinnosta.

      Alla olevista linkeistä pääset tarkemmin tututustumaan materiaaleihin: 

    • Verkko-osoite icon

      Perustutkinnon jälkeen voi valita vapaasti, minkä alan jatko-opintoihin hakee. Ei siis tarvitse jatkaa omalla alalla, jos jokin muu kiinnostaa enemmän. Esimerkiksi myynnistä kiinnostunut laborantti voi jatkaa opintoja tradenomiksi. Linkistä löydät kaikki Salpauksen perustutkinnot ja niiden luontevimmat jatko-opintopolut niin korkeakouluopinnoissa kuin ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Kurkkaa tästä ainakin oman alasi polut!

    • Jatko_opintokelpoisuus-1 (1).jpg

    • Jatko-opintosuunnitelma ja opintoihin hakeminen

      Tänä päivänä on olemassa erilaisia tapoja edetä jatko-opintoihin. Opiskelijoille voi kertoa, että jatko-opintoihin voi hakeutua missä tahansa vaiheessa omaa urapolkuaan, sillä jatko-opintokelpoisuus ei toisen asteen tutkinnon suorittaneilla vanhene. Hakureittejä korkeakouluopintoihin ovat monipuolistaneet erilaiset polku- ja väyläopinnot, joita esiintyy miltei kaikissa korkeakouluissa perinteisten pääsykoe- ja todistusvalintojen rinnalla.  



      Jatko-opintosuunnitelman laatiminen on yksi hyvä apuväline hahmoteltaessa polkua ammattillisista opinnoista jatko-opintojen pariin. Omaa suunnitelmaa voi lähteä kartoittamaan esimerkiksi tulevaisuuden toiveammattien tai työtehtävien kautta. Jatko-opintosuunnitelman voi kirjata yhdessä opiskelijan kanssa osaksi Wilman urasuunnitelmaa.   

      Korkeakouluihin voi hakea kaksi kertaaa vuodessa, korkeakoulujen kevään ja syksyn yhteishaussa. Erillishakua voi hyödyntää, mikäli on suorittanut vaadittavan määrän opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Salpauksen opiskelijoilla MOTARI-opinnot tarjoavat mahdollisuuden edetä omaa kaistaa ammattikorkeakouluopintoihin, nimenomaan LAB-ammattikorkeakoulussa. Voit lukea lisää MOTARI-opinnoista tuonnempana. 

      Seuraavassa linkkivinkkejä tiedonhaun tueksi ja opiskelijan oman jatko-opintosuunnitelman laadintaan!

      Mistä aloittaa tiedon etsintä: 
      Opintopolku
      Näin etsit koulutuksia
      Selaile koulutuksia aiheittain 
      Minne hakisin, pohjalla ammatillinen tutkinto
      Minne hakisin, pohjalla lukio ja/tai ylioppilastutkinto

      Ammattikorkea:
      Mitä AMK:ssa voi opiskella
      Ammattikorkeakouluun.fi
      Avoin ammattikorkeakoulu

      Yliopisto:
      Mitä yliopistossa voi opiskella
      Avoin yliopisto

      Hakeminen:
      Näin haet korkeakoulujen yhteishaussa
      Kuka voi hakea ammattikorkeakouluun ja miten ammattikorkeakouluun haetaan?


    • Jatkoväylä- tai polkuopinnot
      Monet korkeakoulut ovat avanneet oviaan toisen asteen opinnoissa opiskeleville ja mahdollistaneet korkeakouluopintojen suorittamisen jo ammatillisen perustutkinnon aikana. Näiden jatkoväyläopinnoiksi kutsuttujen opintojen tarkoituksena on helpottaa korkeakouluopintoihin siirtymistä ja antaa opiskelijoille tuntumaa korkeakouluopinnoista jo ammatillisten opintojen aikana. 

      Lue lisää jatkoväyläopinnoista:

    • Katso video polkuopiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi: Opiskelun ja työn parhaat puolet – Riina, ravintolatyöntekijä ja restonomiopiskelija


    • MOTARI-opinnot
      Salpauksessa perustutkintoaan suorittavien on mahdollista suorittaa samaan aikaan ammattikorkeakouluopintoja LABissa MOTARI-opintoina. MOTARI–opinnot voi sisällyttää perustutkintoon ja näin lyhentää opiskeluaikaa LABissa, jos jatkaa siellä myöhemmin tutkinto-opiskelijana.

      Lue tästä lisää MOTARI-opinnoista ja niiden opiskelusta LABissa: 

    • Katso video: MOTARI - opinnot kiihdytyskaista amk-opintoihin
        

        

    • Opiskelutaidot-MOOC 
      MOOC (Massive Open Online Course) tarkoittaa verkossa pidettävää kurssia, johon pääsääntöisesti kaikilla on vapaa pääsy. Opiskelutaidot-MOOC sopii tilanteessa, jossa suunnitelmissa on yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa opiskelu ja kaipaa vinkkejä opiskelutekniikoihin ja tiedonhakuun. Verkkokurssilla pääsee verryttelemään opiskelutekniikan, tekstilajien, tiedonhaun ja asiakirjoittamisen parissa. Kurssi antaa eväitä sekä opiskeluun että mahdollisiin pääsykokeisiin. 

      Lue lisää, mitä opiskelutaidot-MOOC tarjoaa LAB-ammattikorkeakoulussa:

    • Motivointi, kannustus ja rohkaisu
      Uraohjaus on toimijuuden vahvistamista, minäpystyvyyden tukemista. Opiskelijan minäpystyvyyttä ja tavoitteiden asettelua voi ohjauskeskusteluissa tukea positiivisella ja ratkaisukeskeisellä kysymyksenasettelulla.

      Lue lisää:


    • Opiskelijatarinat ym. materiaali