Aiheen kuvaus



    • Kuva, joka sisältää kohteen ruokaKuvaus luotu automaattisesti

      Yrittäjyys on potentiaalinen vaihtoehto yhä useammalle ammatillisen perustutkinnon suorittaneelle. Työelämän muutokset, halu määrittää itse oman työnsä sisältö sekä mahdollisuus luoda uutta kannustavat yrittäjyyteen.

      Yrittäjäksi siirtyminen ei aina auttomaattisesti merkitse sitä, että yrittäjänä pitäisi tämän jälkeen toimia lopun ikäänsä. Yritystoimintaa voi ajatella vaikka yhtenä vaiheena tai osana koko työuraa. Tämä kannattaa nostaa esille etenkin, jos yrittäjyys tuntuu opiskelijoista hieman vieraalta tai jopa pelottavalta ajatukselta. Yrittäjyys on kuitenkin erittäin potentiaalinen uravalinta ja sen esilletuominen yhtenä vaihtoehtona osana urasuunnittelua on tärkeää.

      Yrittäjyystarinat ja oman alan yrittäjyyteen liittyvät case-esimerkit ovat monesti innostusta herättävä tapa lähestyä yrittäjyyttä. Hyödynnä siis rohkeasti alan konkareita tai vastaavasti tuoreita, uusia innovatiivisia toimijoita - heillä on varmasti paljon arvokasta kokemusta ja inspiroivaa tarinaa kerrottavaksi opiskelijoillemme. 

      Katso tästä video vuoden nuori yrittäjä 2019, Jarna Kaplas, Konttiravintola Morton:


    • Osaamista yrittäjyyteen ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista 
      Ammatillisissa tutkinnoissa työelämätaidot ja yrittäjyys ovat oleellinen osa ammattitaitoa. Hyvä ammattitaito, oma-aloitteisuus ja sujuvat vuorovaikutustaidot luovat toimivan perustan työelämässä toimimiselle. Ammatillisessa koulutuksessa voi myös suorittaa suoraan yrittäjyyteen liittyviä tutkintoja.

      Yrittäjyyteen liittyviä tutkintoja ovat yrittäjän ammattitutkinto, johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto ja yritysneuvojan erityisammattitutkinto. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto on yhdistynyt johtamisen erikoisammattitutkintoon ja on 1.1.2019 alkaen voimassa nimellä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. 


    • Työ- ja elinkeinotoimisto auttaa alkuun yrittäjyydessä

      Opiskelijoille kannattaa vinkata, että Työ- ja elinkeinotoimisto auttaa yritystoimintaa alkuun muun muassa starttirahalla sekä neuvontapalveluilla seudullisten yhteistyökumppaniensa kanssa. 

      Yritystoiminnan aloituksen voi myös yhdistää joustavasti yrittäjäkoulutukseen. TE-toimistot sekä ELY-keskukset tarjoavat koulutusta niille, jotka aikovat yrittäjäksi tai jo toimivat yrittäjänä. Tämä on myös hyvä vinkki yritystoimintaa suunnittelevalle!

      Lue lisää TE-palveluiden sivuilta ja aloittavan yrittäjän palveluista.
      Katso video

      .