Tukea erilaisiin elämäntilanteisiin
Starttivalmennus Starttivalmennuksessa harjoitellaan arkielämän taitoja ja asiointia virastoissa sekä tutustutaan erilaisiin tehtäviin työpaikoilla. Starttivalmennuksesta saa myös tukea ja ohjausta työ- ja koulutuspaikkojen läpikäymiseen. Starttivalmennus on suunnattu pääsääntöisesti 15–25-vuotiaille lahtelaisille nuorille ja se toimii non-stop-periaatteella, eli aloittaminen onnistuu milloin vain. Valmennusjakson pituus vaihtelee muutamasta päivästä useisiin kuukausiin. Jakson alussa jokaiselle tehdään yksilöllinen suunnitelma ja asetetaan omaan elämään liittyviä henkilökohtaisia tavoitteita.
Etsivä nuorisotyö Etsivä nuorisotyö auttaa, jos nuori (16 - 29 ) tarvitsee apua ja tukea virasto- ja lomakeviidakkoon. Etsivät auttavat ratkaisemaan esimerkiksi asumisen, kouluttautumisen, toimeentulon tai työllistymisen pulmia.
Poveria -hanke (2016-2021) nuorten aikuisten (17-29-vuotiaat) sosiaalisia taitoja, arjen hallintaa ja osallistumismahdollisuuksia vahvistava hanke. Tarkoitettu nuorille, joilla ei ole tällä hetkellä työ- tai opiskelupaikkaa tai opinnot ovat katkolla. Nuoret voivat olla työttömiä työnhakijoita TE-toimistossa. Toiminta on kurssimuotoista, toiminnallista yhdessä tekemistä. Kurssi kestää viisi kuukautta, kahtena päivänä viikossa, neljä tuntia. Kurssin aikana nuoret toteuttavat jonkin projektin. Lisäksi tarjolla on henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa.
Vamos: yksilövalmennusta tai toiminnallisia ryhmiä 16-29-vuotiaille.
Vamos auttaa nuoria, joita huolettaa esimerkiksi arjessa pärjääminen, mielenterveys, asuminen, raha-asiat tai koulu- ja työelämään pääsy. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, jolla on aikaa tutustua ja vastata hänen tarpeisiinsa. Tukea saa niin arkeen kuin tulevaisuuden suunnitteluun. Vähitellen etsitään nuorelle yhdessä polku kouluun tai töihin. Vamos Lahti
Lastensuojelu
Koulutuksen järjestäjä on velvollinen salassapitosäännösten estämättä viipymättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä. (Laki lastensuojelusta) Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti PHHYKYN sivuilta. Kiireellisissä lastensuojeluasioissa tulee soittaa lastensuojelun päivystysnumeroon, joka löytyy PHHYKYN sivuilta.
Muut erilaisissa elämäntilanteissa apua ja neuvontaa anatavat tahot
Katso esimerkiksi jaksamiseen ja päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa auttavia tahoja kohdasta Tukea oppilaitoksen ulkopuolelta.