Aiheen kuvaus


    • Sivu icon

      Uraohjaus on ammatillisessa koulutuksessa lakisääteistä. HOKS:n osana tulee olla opiskelijalle laadittu urasuunnitelma, joka auttaa suunnittelemaan opiskelijan opintoja. Urasuunnitelmassa on määritelty opiskelijan tavoite opinnoille, esim. millaiseen työhön tai mihin jatko-opintoihin hän on suuntaamassa opintojen jälkeen. 

      Uraohjaus liittyy myös moniin yhteisiin tutkinnon osiin (esim. opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet). 

      Myös ammatillisen koulutuksen rahoitus on muuttumassa. Jatkossa opiskelijoiden työllistyminen ja sijoittuminen jatko-opintoihin (korkeakouluopinnot) ratkaisee jopa 10 % rahoituksesta. Hyvä uraohjaus tuo siis myös taloudellista hyötyä oppilaitoksille! 

    • Mikä on urasuunnitelma?




      Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet 1osp

    • Sivu icon
      Uraohjaus voidaan määritellä näin:
      "Uraohjaus on tavoitteellinen prosessi, jossa nuoren urasuunnittelutaidot kehittyvät. Hän vahvistaa itsetuntemustaan, oppii keräämään ja käsittelemään tietoa koulutus- ja uramahdollisuuksistaan sekä tekemään niihin liittyviä ratkaisuja erilaisissa muuttuvissa elämäntilanteissa. Uraohjauksessa vahvistetaan nuoren toimijuutta ja tuetaan nuorta suunnittelemaan ja rakentamaan omaa tulevaisuuttaan."  

      (Hänninen, P., Kauppila, P., Leppänen, A., Mäkinen, S. ja Pasanen, M. (2019): Urataidoilla eteenpäin! – uraohjaus Ohjaamossa. Elinkäisen ohjauksen verkkolehti, JAMK)

      Uraohjauksella tarkoitetaan niitä palveluja ja aktiviteetteja, joiden tarkoituksena on auttaa yksilöitä tekemään opiskelua, koulutusta ja ammattia koskevia valintoja ja suunnittelemaan omaa uraansa.

      (OECD 2004)